Alan Hesaplama Aracı

*Doldurulması zorunlu alanlar.







Diğer Hesaplama Araçları
Hacim Hesaplama Kombinasyon Hesaplama
Mil Hesaplama İnç Hesaplama
Yüzde Hesaplama Kâr Hesaplama


Alan Hesaplama Nedir?

Günlük hayatımızda karşımıza çıkan geometrik şekillerin büyüklüklerini kullanmak için hayatımızda büyük öneme sahiptir. Evimizin her odası aslında geometrik şekillerden oluşmaktadır. Dikkatli baktığımızda kare, dikdörtgen ve bazı istisnai durumlarda yamuk şeklinde yer almaktadır. Bu odaların ve evin alanını bilmek sizin için çok önemlidir. Bu büyüklükleri hesaplamak için kullandığımız yönteme alan hesaplama denir.


Alan Hesaplama Ne İşe Yarar?

Aklınıza gelebilecek tüm geometrik şekillerin alanları farklı formüller ile hesaplanabilir. Peki, alan hesaplama ne işinize yarayacak. Öğrenim hayatınızda geometri dersinin konusu olmasıyla beraber gireceğiniz bütün önemli sınavlarda karşınıza çıkacaktır. Ayrıca hayatınızda ev alırken veya kiralarken evin alanı büyük önem taşıyacaktır. Bu gibi durumlarda kesinlikle bu geometri şekillerinin formüllerini bilmeniz gerekir.


Kare Nedir? Alanı Nasıl Hesaplanır?

Kare dikkatli baktığımızda kenar uzunlukları birbirine eşit olan geometrik bir şekildir. Kenar uzunluklarının eşit olması alan bulma konusunda işimizi oldukça kolaylaştırıyor. Bir kenara ait uzunluğu kendisiyle çarparsanız sonuç ortaya çıkar. Yani kenar uzunluğu 2 olursa 2x2 bize karenin alanını verecektir. Kısaca bir kenar uzunluğunun karesini aldığımızda bize karenin alanını verir.


Dikdörtgenin Alanı Nasıl Hesaplanır?

Dikdörtgenin alanını hesaplamakta karenin alanını hesaplamak gibi kolaydır. Uzun kenar ile kısa kenarı çarparız. Çıkan sonuç dikdörtgenin alanı olur. Örneğin kısa kenarı 4cm uzun kenarı 9 cm 4x9 bize dikdörtgenin alanını verecektir.



Yamuğun Alanı Nasıl Hesaplanır?

Yamuğun alanını bulmak diğer geometrik şekillere göre biraz daha zordur. Yamuğun alanını bulmak için taban uzunluğu ve üst taban uzunluğunu toplayıp yükseklik ile çarpıyoruz. Çıkan sonucu ikiye bölerek yamuğun alanını buluyoruz. Sizlerde bol bol pratik yaparak bu formülü oturtabilirsiniz. Pratik ile birlikte oldukça kolay gelmeye başlayacaktır.


Paralelkenarın Alanı Nasıl Hesaplanır?

Paralel kenarın alanını hesaplamak çok kolaydır. Taban kenarı ve yüksekliği çarparak bulabilirsiniz. Örneğin tabanı 8 cm olan bir paralel kenarın yüksekliği 6 cm olsun 8x6 bize paralelkenarın sonucunu verecektir.


Küpün Alanı Nasıl Hesaplanır?

Bir küpün alan hesaplamasını bulmak aslında çok kolaydır. Formülü bilmeniz yeterli olacaktır. Küpün kenarının uzunluğunu 6 ile çarparak ardından tekrar kenarın uzunluğu ile çarparak küpün alanını bulursunuz. Örneğin kenar uzunluğu 4 olan bir küpün alanı 6x4x4 olarak hesaplanır. Formülleri öğrendikten sonra işiniz oldukça kolaylaşacaktır.

Sizin İçin Seçtiklerimiz
Ortalama Hesaplama Kaç Saat Geçtiğini Hesaplama
İskonto (İndirim) Hesaplama Kdv den matrah bulma
Yüzde indirim hesaplama İki Tarih Arası Hesaplama